Контроль якості насіння у холодильних камерах при довготривалому зберіганні в умовах ДП “Вінницьке ЛГ”

Надіслав: olena , дата: ср, 12/26/2018 - 09:32

 

Зберігання насіння дає можливість його широкого використання впродовж тривалого терміну (2  5 і більше років). Особливо актуальним є питання зберігання насіннєвого матеріалу деревних порід із значним періодом плодоношення, зокрема, дуба.

Науковцями ДП “Вінницька лісова науково-дослідна станція” проводяться роботи щодо контролю якості та життєздатності жолудя, закладеного у холодильні камери на тривале зберігання в умовах ДП “Вінницьке ЛГ”. У холодильних камерах підприємства закладено понад 10 тон жолудя, заготовленого у осінній період 2018-го року.

Технологія закладання насіння у холодильні камери передбачала попередню його обробку шляхом термотерапії при температурі 40оС впродовж 2  3 годин із подальшим обробітком фунгіцидами. У холодильних камерах підтримується температура  2  3оС. Основним завданням є збереження посівних якостей насіння.

Контроль якості насіння передбачає проведення періодичного відбору проб з метою визначення вологості насіння, схожості та посівної якості. Станом на грудень 2018-го року вологість жолудя становила  42 46%, а збереженість – 75 80%.

Холодильна камера в ДП “Вінницьке ЛГ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зберігання жолудя у бочках та контроль якості насіння