Зберігання насіння дає можливість його широкого використання впродовж тривалого терміну (2 – 5 і більше років). Особливо актуальним є питання зберігання насіннєвого матеріалу деревних порід із значним періодом плодоношення, зокрема, дуба.
Науковцями ДП “Вінницька лісова науково-дослідна станція” проводяться роботи щодо контролю якості та життєздатності жолудя, закладеного у холодильні камери на тривале зберігання в умовах ДП “Вінницьке ЛГ”. У холодильних камерах підприємства закладено понад 10 тон жолудя, заготовленого у осінній період 2018-го року.
Технологія закладання насіння у холодильні камери передбачала попередню його обробку шляхом термотерапії при температурі 40оС впродовж 2 – 3 годин із подальшим обробітком фунгіцидами. У холодильних камерах підтримується температура – 2 – 3оС. Основним завданням є збереження посівних якостей насіння.
Контроль якості насіння передбачає проведення періодичного відбору проб з метою визначення вологості насіння, схожості та посівної якості. Станом на грудень 2018-го року вологість жолудя становила 42 – 46%, а збереженість – 75 – 80%.
Холодильна камера в ДП “Вінницьке ЛГ”
Зберігання жолудя у бочках та контроль якості насіння